A Termál-Egészségipari Klaszter második alkalommal vehette át az Akkreditált Klaszter címet

2018. július 5-én, Budapesten 6 klaszter, ebből 3 debreceni klaszter vehette át a Pénzügyminisztérium Nemzetközi és Klaszter osztálya képviseletében, Keller Pétertől és Dr. Novák Csabától az „Akkreditált Klaszter” cím elnyerését igazoló Oklevelet, a Klaszter Akkreditációs Testület döntése alapján. A Termál-Egészségipari Klaszter (elnök: Fazekas Lajos; titkár: Katona Ilona; és a  klasztermenedzser:), a Magyar Sport és Életmód Klaszter (elnök: Dr. Bács Zoltán); klasztermenedzser: Dékán Tamás) immár 2. alkalommal, míg a Pharmapolis Innovatív Gyógyszeripari Klaszter (elnök: Prof. Dr. Szilvássy Zoltán; klasztermenedzser: Dr. Skultéti Éva) már 4. alkalommal nyerte el a címet.

Az akkreditáció célja, hogy kiválassza azokat a klasztereket, amelyek képesek a kiemelkedő teljesítmény elérésére, fejlesztési projektek megvalósítására. A cím elnyerésére kiírt pályázatban a klaszterek, az összeállított klaszterstratégia alapján kerülnek értékelésre. A stratégia főbb pontjai a foglalkozatás, a KKV jelleg, exportorientáltság, együttműködés a klasztertagok között, továbbá a kutatás, fejlesztés és az innováció és nem utolsó sorban a klaszter politikájának illeszkedése az Irinyi tervhez és az Ipar 4.0 –hoz, azaz információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódásához, illetve ezen keresztül a gyártási módszerek alapvető megváltozásához.

Az Akkreditált Klaszter címpályázat célja, hogy az elmúlt időszakban sikeresen működő klasztereket a jövőbeli működésre ösztönözze és segítse a munkájukat azzal, hogy kiválasztja azokat a hálózati együttműködéseket, amelyek magas innovációs és export tevékenységükkel, illetve az együttműködésben rejlő hatékonyságuk révén jelentős fejlesztési projekteket képesek megvalósítani, valamint régiós viszonylatban is kiemelkedő tevékenység elérésére képesek. Ma Magyarországon a működő Klaszterek száma 50 alá csökkent, ebből jelenleg 27 klaszter birtokolja a megtisztelő elismerést, az „Akkreditált Klaszter” címet.

A 6 Klaszter 2018. január 24 – és 2020. január 24-e közötti időszakban jogosultak a cím használatára.

A magyarországi akkreditált klaszterek - átlagosan 40 taggal működnek, munkájukban egyetemek, kutatóintézetek, önkormányzatok, kamarák, nagyvállalatok és kisvállalkozások vesznek részt és immáron több mint 1000 tagot fognak össze. A tagjaik által elért árbevétel meghaladja a 7900 Mrd forintot, melyből közel 2500 Mrd forintot tesz ki az export. A klaszterekben átlagosan egy főre 18,3 millió forint hozzáadott értéket állítanak elő. Mindemellett a klaszterek tagjai csaknem 1000 kutatás-fejlesztési és innovációs projektet valósítottak meg az elmúlt években.

Az oklevelüket most átvevő hat klaszter példája azt mutatja, hogy az akkreditációs cím továbbra is értéket jelent a sikeres és a nemzetközi piacokon is versenyző klaszterek számára.

 

A Termál-Egészségipari Klaszter második alkalommal vehette át az Akkreditált Klaszter címet | Thermal - Health Industrial Cluster Association

Error message

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client68/web257/web/includes/common.inc:2748) in drupal_send_headers() (line 1232 of /var/www/clients/client68/web257/web/includes/bootstrap.inc).
  • PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1142 INSERT command denied to user 'c68_teke'@'localhost' for table 'watchdog': INSERT INTO {watchdog} (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (:db_insert_placeholder_0, :db_insert_placeholder_1, :db_insert_placeholder_2, :db_insert_placeholder_3, :db_insert_placeholder_4, :db_insert_placeholder_5, :db_insert_placeholder_6, :db_insert_placeholder_7, :db_insert_placeholder_8, :db_insert_placeholder_9); Array ( [:db_insert_placeholder_0] => 0 [:db_insert_placeholder_1] => cron [:db_insert_placeholder_2] => Attempting to re-run cron while it is already running. [:db_insert_placeholder_3] => a:0:{} [:db_insert_placeholder_4] => 4 [:db_insert_placeholder_5] => [:db_insert_placeholder_6] => http://termalegeszsegipariklaszter.hu/en/node/324 [:db_insert_placeholder_7] => [:db_insert_placeholder_8] => 54.226.58.177 [:db_insert_placeholder_9] => 1547896085 ) in dblog_watchdog() (line 160 of /var/www/clients/client68/web257/web/modules/dblog/dblog.module).

Error

The website encountered an unexpected error. Please try again later.