ÉAOP-1.1.2-2008-0009

„Termál-innováció az Észak-alföldi régióban – Az Észak-alföldi Termál Klaszter menedzsment szervezetének kialakítása és erősítése”

2010. december 31-én végéhez ért az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület ÉAOP-1.1.2-2008-0009 „Termál-innováció az Észak-alföldi Termál Klaszter menedzsment szervezetének kialakítása és erősítése” című, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program által támogatott projektje, amelyet az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft-vel és az Aqua Soft 2004 Kft-vel konzorciumi együttműködés keretében valósított meg.

 

A 2009. január 5-én indult kétéves projekt célja az Észak-alföldi Termál Klaszter tagjai közötti együttműködés, valamint egy klaszter menedzsment szervezet létrehozása volt. A projekt hozzá kívánt járulni a klasztertagoknak nyújtott szolgáltatási paletta bővítéséhez, az együttműködés révén a közös tevékenységek költséghatékony összehangolásához, a közös piacra jutás segítéséhez, valamint a tagok versenyképességének növeléséhez, erősítéséhez.

 

A projekt keretében 2009-ben termálvíz hasznosítási adatbázis készült a régió kútadataival, a felhasználás jellegével, a kapcsolódó projektekkel. Az Egyesület humán erőforrás- és képzési igény felmérést végzett a klaszter tagjai körében, amelynek eredményeire alapozva az INNOVA Észak-Alföld Nonprofit Kft. 2010 tavaszán Stratégiai és projekt menedzsment, valamint Marketing innovációs képzést, 2010 őszén az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület „Egészségturisztikai trendek” képzést szervezett. A tanfolyamok nemcsak a klasztertagok körében voltak népszerűek, de számos egyéb, a klaszter együttműködésen kívüli szervezet érdeklődésére is számot tartottak. Az ismeretek bővítését a tanfolyamok mellett tapasztalatszerzést biztosító tanulmányutak is lehetővé tették. 2010 májusában a cseh fürdőkultúrával, a cseh egészségturizmus gyakorlatával, 2010 őszén pedig a termálvíz hasznosítás lehetőségeivel ismerkedhettek meg a klaszter tagjai Izlandon. 2009. október 2-3-án került megrendezésre Debrecenben a II. Thermal & Wellness Egészségturisztikai és Életmód Kiállítás és Konferencia, amely kitűnő lehetőséget teremtett a klasztertagok nagyközönség előtti bemutatkozására, valamint a szakmai fórum keretében az egészségturizmust érintő aktualitások megvitatására. A termálvíz hasznosítás lehetőségeiről a témában érdekelt szakemberek 2010 tavaszán projektgenerálással egybekötött partnertalálkozók keretében folytathattak eszmecserét. A termálvíz mezőgazdasági, gyógyászati, turisztikai hasznosítását, geológiai aspektusait, kutatási tapasztalatokat, képzési lehetőségeket megtárgyaló szakemberek az ország egész területéről érkeztek. 2010. április 15-én a termálvíz hasznosításban érdekelt nagyobb felhasználókat megcélozva került megrendezésre a III. Termál Innovációs Konferencia Debrecenben. A konferencia előadásai kitértek a termálvíz hasznosítással kapcsolatos geológiai kérdésekre, jogszabályi változásokra, hazai és nemzetközi támogatási lehetőségekre, valamint jó példák bemutatására. A klasztertagok költséghatékony közös beszerzéseit lehetővé tévő beszállítói rendszer megalapozásaként beszállítói adatbázis készült. A potenciális új tagok felkutatásának köszönhetően a projekt kétéves időtartama alatt folyamatosan bővült a klaszter együttműködésben résztvevő szervezetek száma. A projekt egyik legfontosabb elemét a Thermos Hűségkártya Program működési elveinek és rendszerének kidolgozása jelentette. A program egy vásárlói kedvezményeket nyújtó rendszer, amelynek célja egy új brand kialakításán, a helyi szolgáltatók erősítésén, a vásárlói szokások követésén és hatékony marketing tevékenység megvalósításán keresztül az Észak-alföldi régió ismertségének fokozása, imázsának javítása, a vendégforgalom növelése, a költési hajlandóság fokozása, a visszatérési hajlandóság ösztönzése, valamint a rendszerben résztvevő turisztikai szolgáltatók közötti együttműködés további erősítése.

 

Az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület Közgyűlésének határozata nyomán a klaszter menedzsment feladatokat a jövőben a projekt eredményeként létrejövő SPA Klaszter Kft. fogja ellátni.

 

A projekt összköltsége: 86.549.528,- Ft

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 48.001.540,- Ft.

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

Az Észak-alföldi Termál Klaszter Egyesület Közgyűlése 2010. november 30-án Tóth Attilát, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnökét választotta meg az Egyesület elnökének.

 

Szolnok, 2010. december 15.

Letölthető dokumentumok
ÉAOP-1.1.2-2008-0009 | Termál-Egészségipari Klaszter Egyesület

Hibaüzenet

  • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /var/www/clients/client68/web257/web/includes/common.inc:2748) drupal_send_headers() függvényben (/var/www/clients/client68/web257/web/includes/bootstrap.inc 1232 sor).
  • PDOException: SQLSTATE[42000]: Syntax error or access violation: 1142 INSERT command denied to user 'c68_teke'@'localhost' for table 'watchdog': INSERT INTO {watchdog} (uid, type, message, variables, severity, link, location, referer, hostname, timestamp) VALUES (:db_insert_placeholder_0, :db_insert_placeholder_1, :db_insert_placeholder_2, :db_insert_placeholder_3, :db_insert_placeholder_4, :db_insert_placeholder_5, :db_insert_placeholder_6, :db_insert_placeholder_7, :db_insert_placeholder_8, :db_insert_placeholder_9); Array ( [:db_insert_placeholder_0] => 0 [:db_insert_placeholder_1] => cron [:db_insert_placeholder_2] => Attempting to re-run cron while it is already running. [:db_insert_placeholder_3] => a:0:{} [:db_insert_placeholder_4] => 4 [:db_insert_placeholder_5] => [:db_insert_placeholder_6] => http://termalegeszsegipariklaszter.hu/hu/eaop-112-2008-0009 [:db_insert_placeholder_7] => [:db_insert_placeholder_8] => 54.226.58.177 [:db_insert_placeholder_9] => 1547896798 ) dblog_watchdog() függvényben (/var/www/clients/client68/web257/web/modules/dblog/dblog.module 160 sor).

Hiba

A webhelyen nem várt hiba történt. Később érdemes újra megpróbálni.